Tuesday, January 15, 2013

Kenali Perniagaan SCAM

Along with success comes a reputation for wisdom.
Euripides


http://www.aboutscam.com
Salam sejahtera kepada semua pembaca setia Dunia Bisnes. Harini saya mahu berkongsi tips bagaimana kita ingin mengenali perniagaan scam. Ringkasnya scam merupakan perniagaan yang tidak berunsurkan sebarang fakta dan hanya menjanjikan 'syurga' buat orang ramai. Contoh mudah perniagaan scam ialah skim cepat kaya dan skim ponzi.

Mengapa perniagaan scam ini 'berjaya'? Ini kerana sistem ini mengeksploitasi nafsu manusia, iaitu inginkan harta tanpa berusaha. Kebanyakan orang yang tertipu dengan scam ini kerana mereka terdesak, tidak mahu berusaha keras dan percaya pada pepatah 'Durian Runtuh".

Namun begitu, sedarlah bahawa tiada satu cara pun untuk kita mendapat rezeki yang banyak  tanpa berusaha. Jadi, di sini saya kongsikan beberapa perkara yang  perlu diberikan perhatian sebelum kita menceburi sesuatu perniagaan:


  • Lihat pada jumlah wang yang dijanjikan kepada anda, sekiranya melebihi RM2000 sebulan TANPA berusaha keras, maka besar kemungkinan perniagaan tersebut ialah SCAM. Ingatlah terjemahan         Allah akan memberikan seseorang apa-apa yang diusahakannya" 
  • Lihat pada USAHA yang anda perlu lakukan untuk berjaya dalam perniagaan tersebut. jika ia mengatakan bahawa anda cuma perlu meluangkan masa sejam sehari sahaja untuk mendapat rm500 sehari, maka itulah SCAM. Anda boleh dapatkan rm500 sehari, dengan syarat anda berusaha sekurang- kurangnya 5 jam sehari untuk belajar dan eksperimen selama 6 bulan minimum.
  • Lihat pada contact information yang diberikan, kalau ianya nombor luar negara/ tidak dapat dihubungi, maka itulah SCAM. Ini untuk menyulitkan pihak polis menyiasat mereka apabila mangsa membuat aduan.
  • Sekiranya perniagaan tersebut memerlukan anda untuk berbelanja terlebih dahulu untuk 'berjaya' tanpa menerangkan di manakah duit anda akan dilabur, maka itulah SCAM. ini kerana sebuah perniagaan yang ikhlas akan menyediakan semua maklumat lengkap kepada pelanggan.
  • Lihat pada tatabahasa atau grammar maklumat perniagaan tersebut. Sekiranya ianya mempunyai banyak kesalahan, maka besar kemungkinan ianya adalah SCAM. Ini kerana sebuah perniagaan yang ikhlas akan menjaga tatabahasa dan grammar mereka kerana ianya melambangkan status syarikat tersebut.
Inilah sedikit sebanyak info yang dapat saya kongsikan berkenaan perniagaan scam. Besar kemungkinan scam tidak banyak di dunia nyata, tetapi di alam maya, perniagaan ini amat berleluasa. Maka berwaspadalah dan sayangi wang anda, jangan sesekali berikan kepada orang yang anda tidak percayai.


No comments:

Post a Comment