Monday, September 22, 2014

Minuman koko Socolic's

Expo Halal, Kat Mesejid Darul Aman,
Jitra, Kedah Maju 2010.

Sekilas aku tengok produk,
sudah tahu jantan betina-nya.

Eh.    

MILO adalah produk koko turun temurun
Tanah Melayu semenjak zaman tok nadok.

Kehebatan MILO memang tak dapat disangkal lagi,
tetapi seiring dengan teknologi semasa,
sudah belambak produk minuman KOKO masuk ke
pasaran.

Di Expo Halal ini saja pun dah ada tiga pat jenih
produk mninuman Koko.

Expo kecit kenit sahaja,
tapi produk ada belambak.
boleh pi jenjalan tengok.

###########################

-Produk kami dibubuh KURMA. Cubalah rasa.
-Produk kami ada Collagen. Jadi puteh !
-Produk kami baguih, boleh mencerdaskan Minda !

Jangan memperlekehkan produk orang lain,
selagi kita tak pi menyembang dengan tokey dia.

###########################

Minuman koko Socolic's.

Sekilas ikan di air, sudah aku tahu
mana satu sedap dibuat pekasam.

Dalam banyak-banyak booth yang juai produk
minuman KOKO, saya memilih untuk pi serbu
booth juai Socolics ni.

Pasaipa ?

Kebanyakan produk keluaran Muslim akan
meletakkan label 'Agama' pada produk mereka.

-Diadun bersama makanan sunnah.
-Dibacakan jampi oleh tok guru pondok.
-merangsang minda mudah menghafaz.
-logo produk keluaran Muslim.

*Saya tidak memperlekehkan produk sebegini,
cuma saya tak berapa gemar melihat
pelaris Agama sebegini diletakkan
pada produk.

Sebaliknya berlainan pula dengan produk
minuman koko SOCOLIC'S ini.

Socolics tiada satu pun label agama
yang diletakkan pada produk mereka,
padahal masuk dalam Expo Halal tu beb.
Expo halal kena la tunjuk produk agama sikit.

Disebabkan tiada sebarang lambang
agama pada produk mereka, ianya membuatkan
saya berminat nak pi korek cerita dia.

*Awek cun yang jaga sebagai NOS system
untuk kekal lama berdiri di sini.

Hampir 100% pekerja Melayu Islam yang bekerja
di kilang tersebut, tetapi Ahli Lembaga Pengarah
+ Tokey Besar adalah Chinese.

My mentor said :
Faiz, find a product that in the end you
will be at the top of the food chain.

Kita di top food chain (pengeluar)
kita tak perlu present pun di tempat tu,
orang lain akan jadi medium jualan produk kita.

Tepung kek Puan Ayi Almond Kokies ada
orang tulung juai kat sini.

Tepung Magik ada pengedar dia mai juai kat sini.

p/s- nak dok kat top food chain tu
kena makan penyepak dulu kat muka
sedaih dua laa. Duit terbakar makan pasiaq
dulu laa..

taip memang senang,
hang try buat tengooook 

###########################

Produk Socolic ini sudah dipasarkan
di Vietnam, China, Singapore, Brunei, Thailand.

Dia punya tokey besar adalah Chinese. 

Dari situ, saya keep going as the question,
sudah ada kompeni yang ambil OEM
produk minuman koko + collagen 

Mempunyai 3 buah kilang lagi yang
memproses bahan-bahan perasa untuk industri.

harga produk mereka 44% lebih rendah
daripada harga MILO.

Dari perbincangan bersama awek-awek tu,
minimum order untuk buat OEM adalah
sekitar 800kg sahaja.
Means, you will get 800 pack of 1kg koko produk.

Bagaimana info ini saya tahu ?
Just ask the right question,
then you will get the answer.

++++++++++++++++++++++++++++++
* Iklan - Seminar Seni Soal Jawab berharga RM450
akan diadakan di Kedah.
Siapa yang berminat,
boleh daftar sekarang.
Sebelum harga jadi lebih kapak kepala.
++++++++++++++++++++++++++++++

Benchmark rasa koko :
Milo = 100.
Socolics = 95 nak sama dengan rasa Milo.

Seronok sebenarnya masuk ke dalam expo ini, 
Dari situ kita boleh belajar banyak perkara,
just ask the right question to the right person.

Ada beberapa produk yang dibuat secara lean start-up,
ada produk yang dibuat cantik-cantik kiut miut.

Ada produk yang menggunakan bahasa jargon
dan teknologi dari Marikh untuk membenarkan
produk itu dibubuh harga mahal.

Orang yang memegang channel pengedaran adalah Guru Besar.
Guru Besar boleh pulas telinga ikut suka dia.
takmau kena pulas telinga, pi cari guru besar lain.

Produk Puteh puteh masih menjadi Top Ranking
di booth kecantikan  

* tepuk la tangan sikit,
ingat senang ka nak berucap
kat atas pentas
#SembangMuhongChannelNetwork ni. Haiya.

SUMBER: FAIZ SUFI

No comments:

Post a Comment