Monday, January 12, 2015

5 Sebab Prospek Tak Membeli

5 Sebab Prospek Tak Membeli
------------------------

1. Mereka tak nak / tak perlu produk kita
(ini sebab target orang yang salah semasa buat iklan. cara nak settle? Tukar targetting. Tak guna bertekak dan memaksa orang yg tak sudi)

2. Tak cukup 'kenal' kita
Kalau dia baru 1st time jumpa kita, agak sukar nak menjual. So kena tanya proses jualan kita.

Contohnya kena tanya diri sendiri..

"aku kenalkan tak diri aku siapa?"
"adakah aku tunjuk minat pada dia? atau aku sibuk nak menjual semata2?"
"aku ambil masa tak nak bermesra dulu?"

3. Kurang konfiden dengan kita, atau produk kita

Walaupun dah kenal, tapi kalau produk kita tak 'munasabah' ikut logik akal dia… dia takkan beli juga.

Semalam saya pergi klinik hantar Fatin jumpa doktor.
Kami kenal doktor ni. Kami rapat.

Lepas fatin habis checkup, doktor promote 1 produk kuruskan badan pada saya.

Dia kata, syaratnya, kena ambil 4 jenis produk ni, dan kena bersenam, dan kena kurangkan makan, dan tak boleh dinner.

Harga produk ni RM4999.

Dalam hati saya..
"Eh, kalau aku bersenam, dan jaga makan pun boleh kurus". Tak perlu belanja RM4999 kalau buat benda2 ni betul2.

So… doktor itu saya percaya. Tapi sy tak konfiden dengan produk, atau cara dia terangkan produk.

4. Salah harga.

Ini tak perlu explain panjang lebar. Kalau harga tak kena dengan pasaran, atau tak justify kualiti barang kita dengan harga tersebut… ini akan jadi masalah.

kalau boleh justify, mungkin saya kena terangkan dulu betul2, kenapa harganya begitu.

Atau, mungkin boleh buat sistem bayaran ansuran.

Atau, mungkin boleh offer trial yang murah dulu, kemudian bila dah konfiden baru bagi harga biasa.

Ini antara benda2 yang sy akan terfikir mengenai harga.

5. Kurang urgency.

Kekadang, bila kita dah explain panjang lebar, dah buat semua yang terbaik… tapi last2 bila kita nak JUAL, atau CLOSE…kecut semua telur rebus yang ada.

So dalam kes ni, sy akan tanya diri sendiri.
a) OK tak offer aku? cukup urgency ke? atau ala kadar saja?
b) Ada deadline tak?
c) ada jaminan yang boleh legakan kerisauan pelanggan tak?
d) Ada cara pembelian yang senang dan mudah tak?
e) Aku tanya betul2 tak utk close sales.. atau sekadar tanya "camna tuan? jadi ke nak beli?"



1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete